Nieuwe wiskundige modellen laten zien dat lasers door selectieve stroomvoorziening veel zuiniger zouden kunnen zijn.

Ingenieurs van Princeton schrijven dat zondag in Nature Photonics.

De ingenieurs stellen dat selectieve energievoorziening aan het materiaal waar laserlicht uit komt, de laser tot wel tienduizend keer efficiënter kan maken.

Lasers werken omdat een materiaal waar energie aan toegevoegd wordt, licht uitstraalt. Bij lage energie is dat licht vaak ongecontroleerd en van verschillende kleuren of golflengtes. Maar bij een zekere drempelwaarde gaat het ineens 'laseren'.

Het uitstralen van laserlicht gebeurt alleen op bepaalde plekken in het materiaal, patronen genoemd.

Concurrentie

Als die patronen complexer worden gaan ze in elkaar over. Er ontstaan dan gebieden die wel laseren, en gebieden die dat niet doen. Deze patronen ondervinden concurrentie van elkaar, en tot nu toe werd het energieverlies door concurrentie opgelost door simpelweg extra energie toe te voegen. De resulterende 'hogere patronen' kosten daardoor relatief veel energie.

De nieuwe modellen laten zien dat als de energie heel selectief toegevoegd wordt aan een materiaal, in de vorm van het gewenste hoge patroon, de drempelwaarde voor het laseren wel bereikt kan worden, zonder dat de concurrentie optreedt. Dat komt omdat niet eerst alle andere, ongewenste patronen doorlopen hoeven worden.