Wetenschappers zijn erin geslaagd om maag-darmweefsel gekweekt uit stamcellen succesvol vanuit een petrischaaltje in een muis te transplanteren.

De succesvolle transplantatie van de organoïde, een klein stukje kunstmatig gekweekt orgaan dat een deel van de complexe structuur van een echt orgaan modelleert, werd uitgevoerd door wetenschappers van het Cincinnati Children's Hospital en staat deze week in Nature Medicine.

Het gebruik van menselijk weefsel in een muis zorgt voor veel betere modellen om menselijke ziekten te kunnen bestuderen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot onderzoek, afgestemd op de persoon.

Voor het groeien van het organoïd-weefsel gebruikten de wetenschappers pluripotente stamcellen, oftewel embryonale stamcellen die zich kunnen ontwikkelen tot veel verschillende soorten cellen. 

Dat laatste is ook een vrij recente doorbraak: pas in 2006 lukte het stamcelonderzoeker Yamanaka om volwassen muizenhuidcellen te resetten tot stamcellen, iets wat voor dit onderzoek dus met menselijk celmateriaal gebeurde.

Nierweefsel

Bij dit mens-muismodel implanteerden de onderzoekers in het lab gegroeid weefsel in het nierweefsel van muizen. Daar volgroeide het menselijk darmweefsel verder tot een stukje van complexe structuur van de menselijke dunne darm.

Anatomisch gezien ontwikkelde de organoïde zich met de karakteristieke eigenschappen van de dunne darm, inclusief darmvlokken en verschillende in de darm voorkomende celtypen.

De organoïde liet ook verteringsfuncties zien, zoals absorptie van deeltjes naar de bloedsomloop van de muis en de vorming van spijsverteringsenzymen.

Het doel is om in de toekomst dergelijke modellen te kunnen maken zonder daar nog proefdieren voor de gebruiken. Zover is het nog niet.