De nood om een ei te leggen verandert het gedrag van fruitvliegen.

Neurobiologen van Duke University schrijven dat in de zaterdag te verschijnen editie van wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports.

Fruitvliegen hebben, net als veel dieren, nesteldrang als ze in verwachting zijn. Nesteldrang is een verandering van gedrag in het voordeel van het aanstaande nageslacht. Uit dit onderzoek blijkt dat het ontstaan van nesteldrang bij fruitvliegen te maken heeft met de eiproductie.

De eitjes van fruitvliegen moeten door een lange, nauwe buis richting de baarmoeder, waar ze bevrucht worden met eerder opgeslagen sperma.

Azijnzuur

De Amerikanen ontdekten dat de fruitvliegen van gedrag veranderen als de zenuwcellen in deze buis uitgerekt worden door een passerend ei. Ineens gaan de zwangere vliegen op zoek naar azijnzuur. Dit zuur zit in onder andere rottend fruit, en is een perfecte aanwijzing voor een geschikte legplaats.

Toen de biologen de zenuwen in de buis blokkeerden, veranderde het gedrag van de vlieg niet. Ze weten nog niet of de zenuwen een direct effect op de hersenen hebben, of dat de gedragsverandering via hormonen tot stand komt.