Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hardlopen sporten

'Bewegen verkleint kans op depressie'

Bewegen is niet alleen goed voor het hart en het voorkomen van overgewicht, maar kan ook helpen bij het bestrijden van depressies. 
 

Dat blijkt uit een nieuwe studie. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekten dat mensen die gedurende het grootste deel van hun volwassen jaren actief bewegen, minder depressieve symptomen ervaren dan degenen die minder actief zijn geweest.

Eerdere onderzoeken hebben dit ook aangetoond. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het is uitgevoerd onder elfduizend mensen die allemaal zijn geboren in dezelfde week in maart 1958. Ze zijn vijftig jaar lang gevolgd.

De vrijwilligers werden op vier momenten in hun leven ondervraagd over hun fysieke activiteit. Op de leeftijd van 23, 33, 42 en 50 jaar oud.

Daarnaast moesten ze ook een aantal standaardtesten doen, waarbij depressieve symptomen zoals een depressieve stemming, vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst werden gemeten.

Minder klachten

Tijdens alle meetmomenten bleek dat degenen die meer bewegen ook minder depressieve symptomen vertonen. Daarnaast bleek dat ook de deelnemers die tussentijds actiever zijn geworden minder depressieve klachten hebben.

Dat betekent dat mensen die op hun 42e meer gaan bewegen dan ze op hun 33e deden, daar ook voordeel van hebben. Meer bewegen op welke leeftijd dan ook, van nooit naar drie keer per week, verlaagde de kans op een depressie vijf jaar later.

Eerdere studies toonden al aan dat lichaamsbeweging het aantal depressies verlaagt bij jongeren en ouderen, maar deze studie laat zien dat dit verband bij volwassenen van alle leeftijden bestaat.

Behandeling

Een verklaring voor het verband zou artsen kunnen helpen bij de behandeling van zowel depressie als obesitas. Bij sommige mensen kan een depressie een barrière zijn om fysiek bezig te zijn, terwijl bij anderen het overgewicht meegenomen kan worden in de cyclus van depressie.

"Onze studie suggereert dat huisartsen patiënten met depressieve klachten kunnen helpen door beweging aan hun behandelplan toe te voegen", aldus de onderzoekers.

Aanbevolen artikelen