Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wandelen hardlopen joggen

Manier van lopen heeft invloed op stemming

De manier van lopen, rechtop en zelfverzekerd of juist gebogen met hangende schouders, heeft invloed op de stemming.
Door NU.nl/Krijn Soeteman

Dat schrijven psychiaters van Queen's University uit Californië in het tijdschrift Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Verschillende studies hebben al aangetoond dat beweging een positief effect kan hebben op mensen die kampen met een depressie. Deze onderzoeken richtten zich voornamelijk op de optimale duur van de activiteit en de intensiteit van de beweging.

De onderzoekers van deze studie vroegen zich af of er misschien ook een verband bestaat tussen de manier waarop de activiteit wordt uitgevoerd en of dat effect kan hebben op het geestelijk welzijn.

Om dit uit te kunnen vinden, onderzochten de psychiaters 39 gezonde mensen. De deelnemers moesten eerst een lijst met woorden waar een sterke emotionele lading uit naar voren komt, uit het hoofd leren. Daarna werden ze op een loopband geplaatst.

Meetinstrument

Een scherm voor de loopband liet de deelnemers een meetinstrument zien, waarbij de deelnemers werd verteld dat het meetinstrument naar rechts uit moest slaan en dan was het goed. De deelnemers wisten niet wat dat precies inhield, behalve dat het 'goed' was. Als de meter naar links uitsloeg, was hun pas meer gedeprimeerd. 

De meter werd door de onderzoekers gemanipuleerd, waardoor iemand die 'goed' of 'fout' liep, soms een andere feedback kreeg: de meter sloeg niet naar rechts, maar naar links uit en andersom.

Opschrijven

Na de experimenten, moesten de deelnemers opschrijven welke woorden ze zich nog konden herinneren van de lijst met positieve en negatieve woorden. Zij die het zonder te weten met een negatieve houding hadden gelopen, herinnerden zich meer negatieve woorden. 

Door beter te leren begrijpen hoe mensen reageren op positieve en negatieve stimuli in de omgeving, wat ze betekenen en hoe we ze kunnen aanpassen, draagt weer bij aan het ontwikkelen van nieuwe therapieën.


Lees meer over:

Depressie

Aanbevolen artikelen