Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Krokodil

'Jachttechniek krokodil verfijnder dan gedacht'

De jachttechnieken van krokodillen zijn een stuk verfijnder dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek.
Door NU.nl/Krijn Soeteman

De bevindingen van de wetenschappers van de universiteit van Tennessee staan deze week in het tijdschrift Ethology Ecology and Evolution

De onderzoekers gebruikten naast hun eigen observaties en oude bronnen ook sociale media om het jaaggedrag vast te kunnen leggen. Sociale media komen goed van pas in onderzoek naar het jaaggedrag van krokodillen omdat de aanvallen van de reptielen vaak per ongeluk door een toevallige voorbijganger worden gadegeslagen en gedeeld op Facebook of Twitter.

Krokodillen hebben een heel trage stofwisseling, waardoor ze veel minder regelmatig eten dan warmbloedige dieren. Ook jagen ze vooral 's nachts in modderige, vaak overgroeide wateren of in afgelegen, ontoegankelijke tropische moerassen en rivieren.

De onderzoekers konden nu gebruik maken van ooggetuigenverslagen van de toevallige toerist, amateurbiologen, safari-gangers, krokodilonderzoekers en mensen die werken met krokodillen maar verder geen gedragsspecialist zijn.

Coördinatie

De onderzoekers constateerden dat de verschillende meldingen van ooggetuigen door de jaren heen vaak een ding gemeen hebben: krokodillen coördineren gezamenlijk een actie om een prooi te pakken te krijgen.

Krokodillen en alligators blijken vaak een prooi te pakken via een goed georganiseerde drijfjacht. De reptielen zwemmen bijvoorbeeld rond een school vissen en verkleinen de cirkel steeds verder, totdat de vissen tot een hapklare 'bal' zijn samengedreven. Daarna nemen de krokodillen omstebeurt een hap uit de 'visbal'.

De krokodillen lijken ook gebruik te maken van het verschil tussen grootte en beweeglijkheid van de verschillende dieren uit een groep: een grote, tragere krokodil kan een school vissen bijvoorbeeld beter opjagen uit de diepere wateren, waarna een aantal kleinere en snellere krokodillen de vissen bij elkaar weet te houden.

Hoofdonderzoeker Vladimir Dinets durft op de site Sciencedaily.com zelfs te stellen dat krokodilachtigen qua jachttechnieken na de mens tot de best bekwame jagers behoren.


Lees meer over:

krokodillen

Aanbevolen artikelen