Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
1992 Tentoonstelling Jeff Koons in Stedelijk Museum

Man beoordeelt kunst anders dan vrouw

Mannen beoordelen kunst anders dan vrouwen. Mannen hechten meer aan de achtergrond en authenticiteit van de kunstenaar, terwijl vrouwen zich meer richten op het kunstwerk zelf.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

Dat melden Amerikaanse psychologen in het tijdschrift Psychology & Marketing.

Ze vroegen 518 vrijwilligers naar hun mening over twee voor hen onbekende schilderijen, met daarbij verzonnen biografieën van de betreffende kunstenaars.

Sommige deelnemers kregen te lezen dat de kunstenaar heel zijn leven aan de kunst had gewijd. Anderen lazen dat de kunstenaar pas net begonnen was met schilderen.

Zowel de kunstenaar als het kunstwerk werden in de eerste situatie hoger gewaardeerd. Bij mannen bleek het merk dat de kunstenaar vertegenwoordigde de doorslaggevende factor bij hun evaluatie van het werk. Vrouwen steken meer tijd en energie in het evalueren van het daadwerkelijke kunstwerk.

De onderzoekers hadden als doel de waarde te bestuderen van het merk dat een kunstenaar vertegenwoordigt. Volgens hen kan het goed profileren van dat merk de waardering van en de vraag naar kunst sterk verhogen; vooral door mannen te overtuigen dat ze waardevolle objecten voor hun neus hebben.


Lees meer over:

Kunst

Aanbevolen artikelen