Archeologen hebben op de archeologische vindplaats La Almoloya bij het Spaanse Murcia een paleisachtige constructie ontdekt die mogelijk zo'n vierduizend jaar oud is. 

De prehistorische ruïne heeft een ontvangsthal en een rijkelijk gevulde graftombe. Naast het paleis zijn de meest in het oog springende vondsten een zilveren diadeem, vier gouden en zilveren oorringen en een met zilver beslagen kopje.

De Autonome Universiteit van Barcelona maakte dat donderdag bekend

De archeologische vindplaats La Almoloya werd in 1944 ontdekt en werd bewoond tussen 2200 en 1550 voor Christus. De opgravingsplek bevindt zich op een strategisch verhoogd plateau waarvandaan de omgeving goed in de gaten kon worden gehouden . 

Paleis

De gevonden overblijfselen van gebouwen en vijftig graftombes zijn volgens de onderzoekers unieke voorbeelden van prehistorische bouwtechnieken in Europa.

Het 3.800 vierkante meter grote La Almoloya-plateau was dichtbevolkt en er stonden zelfs gebouwen die tot driehonderd vierkante meter groot waren en die mogelijk werden bewoond.

Het paleisachtige gebouw bestaat uit een hal van zo'n zeventig vierkante meter. In de hal bevindt zich ook een ceremoniële vuurplaats en een podium.

De hal maakt deel uit van een groter gebouw met meerdere, kleinere vertrekken, waaruit de archeologen opmaken dat het mogelijk een paleis betreft.

In het gebouw werden gebruiksvoorwerpen gevonden van verschillende metaalsoorten, steen, been, stof en keramiek. Alle vondsten waren in zeer goede staat.

Diadeem

Eén van de vijftig gevonden tombes was met opvallend veel luxe voorwerpen gevuld. Deze tombe lag tegen het paleis aan en was de laatste rustplaats van een man en een vrouw. Het meest opvallende voorwerp in het graf was een zilveren diadeem om de schedel van de vrouw.

Naast de zilveren voorwerpen vonden de archeologen ook een kopje van aardewerk waarvan de rand met een dun laagje zilver bedekt was. De archeologen geven aan dat dit een van de vroegste voorbeelden is van zilverwerk op een andere drager.

Volgens de onderzoekers moet het onderzoek naar de urbane omgeving bij La Almoloya meer informatie geven over de details en de betekenis van deze bijzondere plek in Europa.

Bekijk hier de beelden van de vondst: