Het heeft geen zin om baby’s, in de leeftijd van vier tot zes maanden oud, al gluten te geven. Ook het geven van borstvoeding beschermt baby’s niet tegen coeliakie. 

Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC).

Aan het onderzoek deden bijna 950 kinderen uit acht landen mee, die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hebben. De helft van de kinderen kreeg op de leeftijd van vier tot zes maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding.

Op 3-jarige leeftijd had 5,9 procent van deze kinderen de diagnose coeliakie. De andere helft kreeg gedurende die periode een placebo (nepmiddel), en kreeg voor het eerst gluten op de leeftijd van zes maanden. In deze groep had 4,5 procent coeliakie. "Geen significant verschil", zegt Europese coördinator en onderzoeksleider dr. Luisa Mearin, kinderarts-maag-darm-leverziekten in het LUMC. 

Op grond van eerder onderzoek werd gedacht dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie kan voorkomen, vooral wanneer dit gebeurt gedurende de periode van borstvoeding. 

Het afweersysteem zou zo wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie. Dit was echter tot nu toe nooit goed onderzocht. Borstvoeding blijkt ook geen bescherming te bieden tegen coeliakie.

Afweersysteem

De onderzoekers gaan het bloed van de deelnemende kinderen, en ook darmweefsel van kinderen met coeliakie, nu verder bestuderen. Ze hopen te ontdekken wat er precies gebeurt met het afweersysteem waardoor de ziekte ontstaat, want daarover is nog veel onbekend.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.