
Nederlandse universiteiten staan vierde op wereldranglijst
Dat blijkt uit de jaarlijkse universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine.
Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogenoemde World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten.
Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn onze oosterburen het sterkst vertegenwoordigde land op de lijst met 12 universiteiten bij de beste 200 van de wereld. Vorig jaar stond Nederland nog derde.
Leiden
De Universiteit Leiden is de beste universiteit in Nederland, op korte afstand van die in Delft, Rotterdam en Wageningen.
Leiden staat dit collegejaar op de 64ste plek in de mondiale top van 200 universiteiten. Delft heeft de 71ste plek, Rotterdam de 72ste en Wageningen de 73ste.
Nederland staat met 11 universiteiten in de top 200 op de vierde plek. Vorig jaar waren dat er nog 12, maar de technische universiteit van Twente, die vorig jaar nog op plek 170 stond, staat nu niet meer in de top 200.
Competitie
''Nederland heeft een buitengewoon sterk hoger onderwijssysteem, met 11 universiteiten in de top 200'', oordeelt Phil Baty van THE-magazine. Hij wijst er wel op dat de competitie in de wereldwijde kenniseconomie steeds intenser wordt, en dat Nederland moet investeren en strategisch en hard moet werken om competitief te blijven.
Lijstaanvoerder is, net als vorig jaar, het Amerikaanse California Institute of Technology, gevolgd door de universiteiten van Harvard (VS) en Oxford (VK).
Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer onderzoek, onderwijs en internationale activiteiten.
VSNU
Universiteitenvereniging VSNU zegt al vaker vraag gekregen te hebben waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 of de top 50 staan. ''Als je echt wilt pieken dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut'', reageert VSNU-voorzitter Karl Dittrich hierop.
''En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo’n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet.''