Chimpansees in Oeganda hebben elkaar een nieuwe techniek geleerd om water te drinken.

De apen dopen bij waterbronnen vaak een mosplantje in het water, om het mos vervolgens als een spons in hun mond uit te zuigen.

Het gedrag werd in 2011 voor het eerst waargenomen bij een chimpansee in het Budongo Forest in Oeganda. Dat gedrag verspreidde zich razendsnel.

Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Biology.

Statistiek

Tijdens het onderzoek werd het drinkgedrag van chimpansees bij waterbronnen statistisch geanalyseerd. De wetenschappers berekenden dat een chimpansee die had gezien dat een soortgenoot mos gebruikt bij het drinken, daarna vijftien keer vaker geneigd was om zelf ook vochtig mos in zijn mond te stoppen.

Binnen zes dagen na de eerste waarneming van de drinktruc, zogen meerdere chimpansees in het Budongo Forest water uit mosplanten.

Het is onduidelijk waarom de dieren deze manier van drinken prefereren boven de traditionele techniek, waarbij ze water in hun mond scheppen met hun handen. Mogelijk kost het de dieren minder moeite. 

Cultuur

Volgens hoofdonderzoekster Catherine Hobaiter is de bevinding het eerste bewijs voor het ontstaan van cultuur bij chimpansees.

"We hadden nooit eerder de start van een nieuwe gewoonte gezien in een wilde groep", verklaart ze in een filmpje op BBC News. "Dit gedrag verspreidde zich duidelijk van individu tot individu. 

"Dit is het laatste stukje van een grote puzzel. Hieruit blijkt dat we verschillen in gedrag die we bij groepen chimpansees zien, inderdaad als culturele verschillen kunnen beschouwen."