Amerikaanse wetenschappers hebben enkele trompetkraanvogels uitgezet in een natuurgebied in de staat Wisconsin. 

Het gaat om vier jonge trompetkraanvogels die zijn opgevoed door volwassen soortgenoten in gevangenschap.

Het is de bedoeling dat de dieren zich aansluiten bij een wilde populatie in het National Wildlife Refuge in Wisconsin.

Dat meldt US Geological Survey donderdag.

Uitsterven

Trompetkraanvogels worden met uitsterven bedreigd. Tot het begin van de vorige eeuw vielen ze vaak ten prooi aan jagers, omdat hun veren werden gebruikt bij het vervaardigen van dameshoeden. In 1938 telde de populatie trompetkraanvogels wereldwijd nog maar enkele tientallen individuen.

Inmiddels leven er weer enkele honderden exemplaren in het wild.

De meeste van die wilde trompetkraanvogels zijn echter grootgebracht door mensen in speciale fokprogramma's. In de vrije natuur planten de dieren zich maar mondjesmaat voort.

Vogelpakken

Tot nu toe werden de vogels tijdens de fokprogramma's met de hand gevoed door verzorgers in vogelpakken, zodat de dieren zich niet aan mensen gingen hechten.

Bekijk hier hoe verzorgers in vogelpakken de trompetkraanvogels voeren:

Opvoeding

Aan de opvoeding van de drie vogels die zijn uitgezet in Wisconsin, is voor het eerst geen mens te pas gekomen. Alle opvoedtaken werden overgelaten aan volwassen trompetvogels die in een wetenschappelijk onderzoekscentrum leven.

"Bij deze nieuwe methode ontfermen volwassen kraanvogels in gevangenschap zich over de jongen voordat ze in het wild worden losgelaten", verklaart hoofdonderzoeker John French.

Vreemd

De grote vraag is of de dieren door de nieuwe aanpak beter in staat zijn om zich aan te passen aan de vrije natuur dan de vogels die door mensen zijn opgevoed. "Een opvoeding door mensen in vogelpakken is natuurlijk een een vreemde omstandigheid voor de dieren", aldus French.  

Trompetkraanvogels danken hun naam aan het trompetachtige geluid dat maken. Het zijn witte vogels, met een rood voorhoofd en een lange puntige snavel.