Wetenschappers hebben nog geen verklaring gevonden voor plotselinge eekhoornsterfte in onder meer Twente, waar de beestjes zomaar dood uit de boom vielen. 

Onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden voor vergiftiging, zo laat het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) donderdag weten.

Het instituut, verbonden aan de Universiteit Utrecht, riep vorige week op gevonden dode eekhoorns te melden. Dat leverde dertig reacties op. Een aantal dieren was gestorven als gevolg van verwondingen door bijvoorbeeld een aanrijding met een voertuig.

Bij een paar eekhoorns werden ontstekingen in longen, hart en lever geconstateerd. De oorzaak daarvan wordt nog verder onderzocht. Andere eekhoorns hadden last van maag-darmparasieten.

Rode eekhoorns

Het gaat om rode eekhoorns, een soort die vorige eeuw bijna volledig verdween uit Europa vanwege een virus. Dat virus is nu niet gevonden.

Het DWHC blijft verder onderzoeken wat er met de eekhoorns aan de hand is. Mensen die dode dieren vinden die niet zijn doodgereden kunnen de eekhoorns melden bij het instituut.