De prijs van een buffet beïnvloedt de smaak van het voedsel. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als mensen veel moeten betalen voor een buffet waarbij ze onbeperkt mogen eten, geven ze de gerechten relatief hoge cijfers.

Waarschijnlijk zorgden de verwachtingen die worden gecreërd door de hoge prijs voor een betere beleving van het voedsel.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van Cornell University in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sensory Studies.

Pizza's

Bij het onderzoek werden bezoekers van een Italiaans restaurant ondervraagd na een pizzabuffet. Sommige proefpersonen hadden 4 dollar betaald voor het buffet, anderen hadden dezelfde gerechten gegeten voor 8 dollar.

Na afloop werd alle bezoekers gevraagd om de smaak van de pizza's te beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 9. 

De deelnemers aan het dure buffet waardeerden de pizza's 11 procent hoger dan de proefpersonen die de goedkoop hadden gegeten.

Gevoel

Hoofdonderzoeker David Just vermoedt dat mensen met een ander gevoel aan tafel gaan zitten als ze een lage prijs betalen voor een buffet. "Mensen baseren hun verwachting van de smaak deels op de prijs", verklaart hij op de nieuwssite van Cornell University.  "Als ze niet zo veel betalen, kan het niet al te lekker zijn"

De prijs had geen invloed op het aantal stukken pizza dat de restaurantbezoekers wegwerkten. Alle deelnemers aten tijdens het buffet gemiddeld drie pizzapunten.