Hersengolven kunnen verraden of mensen bepaalde objecten of plekken herkennen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Als mensen een voorwerp zien dat ze eerder bewust hebben waargenomen, is er op een hersenscan een grote zogenoemde P300-golf waarneembaar.

Aan de hand van deze hersengolven is mogelijk te bepalen of een verdachte tijdens een rechtszaak de waarheid spreekt. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Camera's

Bij het onderzoek droegen 24 vrijwilligers vier uur lang kleine camera's op hun lichaam tijdens hun bezigheden in het dagelijks leven.

De wetenschappers analyseerden de beelden en brachten in kaart welke objecten en plekken de proefpersonen hadden waargenomen. Vervolgens maakten ze hersenscans van de deelnemers.

Tijdens die scans werden sommige proefpersonen geconfronteerd met beschrijvingen van de voorwerpen en locaties die ze in hun dagelijks leven waren tegengekomen. Andere deelnemers kregen beschrijvingen voorgeschoteld van objecten die ze juist niet hadden gezien.   

Bij de eerstgenoemde groep proefpersonen waren er opvallend grote P300-golven te zien op de scans. 

Paraplu

Volgens de wetenschappers bieden de P300-golven dan ook perspectief voor het opsporen van criminelen. 

"Het verrassende was dat we de meest triviale details konden achterhalen uit iemands dagelijks leven, zoals de kleur van een paraplu die een proefpersoon had gebruikt", verklaart hoofdonderzoeker John Meixner op Discovery News.

Die precisie is volgens de wetenschapper veelbelovend. "Het wijst erop dat we relatief kleine details op een plek van een misdrijf in kaart zouden kunnen brengen met behulp van deze test.

Het gebruik van de test in de rechtszaal is echter nog ver weg. Vervolgstudies met meer proefpersonen moeten uitwijzen hoe betrouwbaar de techniek precies is.