Een onderzoeksteam dat een studie naar een Jezusbeeld in een geroosterde boterham uitvoerde, heeft donderdagavond een van de Ig-Nobelprijzen van 2014 geworden. 

Het uitreiken van de Ig-Nobelprijzen is een initiatief van Harvard University en enkele wetenschappelijke tijdschriften. Ze zijn bedoeld om unieke ontdekkingen een podium te bieden.

De onderzoeken hebben behalve een grappige ook een serieuze component. Zo is het bijvoorbeeld wetenschappelijk te verklaren waarom mensen een afbeelding van Jezushoofd kunnen ontdekken in een geroosterde boterham.

Wanneer mensen gevraagd wordt wat voor gezicht ze zien, wordt er namelijk een deel van het brein geactiveerd dat op zoek gaat naar eerder herkende gezichten of beelden. Dat geeft ons de mogelijkheid herkenbare dingen te zien in abstracte vormen.  

Meerdere categoriën 

Net als bij de echte Nobelprijzen worden de Ig-Nobelprijzen ook uitgereikt in categoriën. Zo ging de Ig-Nobelprijs voor de psychologie dit jaar naar de onderzoeker die concludeerde dat avondmensen hun medemens gemiddeld vaker manipuleren en dat deze mensen daarnaast ook narcistischer en meer psychopatisch zijn dan ochtendmensen.   

In andere categoriën waren er ondere meer prijzen voor de onderzoekers die keken hoe rendieren reageren op mensen verkleed in een ijsberenpak en wetenschappers die hebben onderzocht of het mentaal gevaarlijk is voor mensen om een kat in huis te hebben.

Sommige onderzoeken leveren ook praktisch toepasbare tips op. Zo bleek uit een van de onderzoeken dat een stevige bloedneus behandeld kan worden door gepekelde varkensvleesreepjes in de neus te stoppen.  

Nederlandse winnaars

In het verleden won Nederland ook wel eens een Ig-Nobelprijs. In 2003 was dat bijvoorbeeld het onderzoek naar homoseksuele necrofilie bij eenden. Dit jaar moest Nederland het echter zonder Ig-Nobelprijs stellen. 

De alternatieve Nobelprijzen worden in de week voorafgaand aan de echte Nobelprijzen uitgereikt door voormalige ‘echte’ Nobelprijswinnaars.