De kosten van rampen die veroorzaakt zijn door klimaatverandering, zijn in de laatste 5 jaar tot 490 miljard dollar (380 miljard euro) opgelopen.

Dat is drie keer zoveel als het totaal aan kosten in de jaren 70, zo waarschuwde ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vrijdag.

Sinds 2009 zijn ruim 650 miljoen mensen getroffen en ruim 112.000 levens verloren gegaan door weerrampen, aldus Oxfam Novib in een nieuw rapport.

Arme mensen worden als eerste en het hardst door klimaatverandering getroffen. Levensonderhoud en oogsten zijn vernield, waardoor voedselprijzen stijgen en miljoenen mensen honger lijden. Maar de internationale aanpak van klimaatverandering stagneert.

Top

Dinsdag begint in New York een top die klimaatverandering opnieuw op de agenda moet krijgen. Ondanks dit initiatief van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN wordt van wereldleiders weinig nieuws verwacht, stelt Oxfam Novib.

Er zijn een paar veelbelovende plannen vanuit het bedrijfsleven, maar die missen de noodzakelijke ambitie en het bereik om de effecten van klimaatverandering echt aan te pakken. Zij zijn geen vervanging voor een effectief overheidsoptreden.

Mensenlevens

Algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib stelt: ''Wereldleiders doen alsof er geen haast is, maar uiteindelijk gaat het om mensenlevens. Klimaatverandering vindt nu plaats, eist levens en laat steeds meer mensen honger lijden. De kosten rijzen de pan uit en verder uitstel zal de situatie alleen maar erger maken.''

Toen wereldleiders elkaar in 2009 in Kopenhagen troffen, kwamen zij overeen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar dat was niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Landen hebben sindsdien niets gedaan om hogere doelen te stellen, ondanks de sterk dalende kosten van hernieuwbare energie, aldus Oxfam Novib.

Landen als Canada en Japan hebben hun toezeggingen helemaal laten vallen. De wereld is nu op weg naar een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw, met wijd verspreide klimaatverwoesting en honger als gevolg, zo stelt de organisatie.