Het waren waarschijnlijk pijnlijke laatste momenten voor Richard III, voordat hij zijn laatste adem uitblies op het slagveld. Dat is de conclusie van een nieuw rapport over de resten van de Engelse koning.

Sinds het skelet van de vijftiende-eeuwse koning in 2012 werd gevonden onder een parkeerplaats in Engeland, hebben wetenschappers diverse onderzoeken verricht.

De kromme ruggenwervel, die William Shakespeare ertoe inspireerde hem als gebochelde te omschrijven, werd onder de loep genomen en met behulp van computerscans werd de schade aan het skelet onderzocht.

"Richard leed waarschijnlijk aanzienlijke pijn op het einde", aldus Sarah Hainsworth van de University of Leicester. Volgens Hainsworth werd Richard III mogelijk door meerdere mensen aangevallen, nadat hij van zijn paard was gestapt.

De onderzoekers vonden in totaal elf verwondingen op het skelet, veroorzaakt door dolken, zwaarden en een lange metalen stok met aan het einde een bijl en een haak, die werd gebruikt om ruiters van hun paard te trekken.

Bloederige strijd

"Strijd in de middeleeuwen was een brute en bloederige bedoening", aldus Hainsworth, die eraan toevoegt dat Richards schedel met een zwaard werd doorboord.

Negen van de verwondingen werden gevonden op de schedel, wat er op wijst dat Richard zijn helm verloor of afnam tijdens de fatale slag tegen Henry Tudor in 1485 bij Bosworth Field.

Richard was de laatste Britse monarch die in het harnas stierf. De verwondingen lijken de verhalen over de moed van de koning op het slagveld te bevestigen. "Wat mensen ook van hem denken, hij vocht dapper, tot het einde."