Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Oudste computer ter wereld

Duikers onderzoeken vindplaats oudste computer

Duikers zijn in de Egeïsche zee de vindplaats van de oudste computer ter wereld aan het onderzoeken met een speciaal duikpak. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De zogenoemde Exosuit stelt de duikers in staat om zeer diepe verkenningsduiken uit te voeren bij een antiek scheepswrak voor het eiland Antikythera.

In 1901 werd uit dit 2000 jaar oude wrak een mechanisme opgediept dat wordt beschouwd als de oudste analoge computer ter wereld.

Dat meldt persbureau AFP.

Berekeningen

De oude computer wordt door wetenschappers aangeduid als 'het mechanisme van Antikythera'. Het apparaat heeft bronzen tandwielen waarmee vermoedelijk astronomische berekeningen werden uitgevoerd.

Zo kunnen de tandwielen een kalender weergeven met data waarop de Olympische Spelen plaatsvonden, maar het is ook mogelijk om met de machine de data van zonsverduisteringen te berekenen.

Tijdens de duikexpeditie hopen wetenschappers meer bijzondere objecten te vinden in het antieke scheepswrak.

Duikers

De duikers zijn door het speciale duikpak enkele uren bestand tegen de grote druk van het water op de zeebodem. Daarnaast geeft de Exosuit hen voldoende bewegingsvrijheid om de onderwateromgeving nauwkeurig te verkennen. 

"Ik zal in staat zijn om dingen beet te pakken, op te pakken en op te graven. En dat vele uren lang", aldus hoofdonderzoeker Theotokis Theodoulou.

Bij het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van robots die de zeebodem nauwkeurig in kaart brengen.

Rijkdommen

Waarschijnlijk vervoerde het 2000 jaar oude schip dat voor de kust van Antikythera ligt, ooit bijzondere schatten naar Rome. 

In de buurt van het mechanisme van Antikythera werd in 1901 namelijk ook een bronzen beeld gevonden.

"Er zijn nog tientallen objecten blijven liggen", beweert archeoloog Dimitris Kourkoumelis in de Britse krant The Guardian. "Dit was een schip dat rijkdommen vervoerde uit Klein-Azië."

Aanbevolen artikelen