Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Slapend brein kan woorden categoriseren

Als mensen voor ze in slaap vallen een simpele taak oefenen, zoals het aangeven van woorden, kunnen ze daarmee doorgaan als ze slapen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van de Ecole Normale Supérieure en de University of Cambridge, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers maten met EEG’s de hersenactiviteit van proefpersonen die gesproken woorden moesten beoordelen. Hoorden ze de naam van een dier, dan drukten ze met hun rechterhand op een knop.

Hoorden ze de naam van een voorwerp, dan drukten ze met de linkerhand op een knop. Zo konden de onderzoekers zien wat er in het brein gebeurde tijdens deze taak.

Accurate reactie

Vervolgens gingen de proefpersonen met hun ogen dicht in een donkere ruimte liggen. Terwijl ze in slaap vielen, ging de woordjestaak gewoon door. Eenmaal in slaap, lieten de onderzoekers nieuwe woorden horen.

Analyse van de hersenactiviteit toonde aan dat de hersenen accuraat bleven reageren op de woorden; het ging alleen wat langzamer.

Actief brein

"We laten hiermee zien dat het slapende brein een stuk actiever kan zijn dan je zou denken. Dit verklaart sommige alledaagse verschijnselen. Bijvoorbeeld de gevoeligheid voor het horen van je naam of je wekker als je slaapt, vergeleken bij net zo luide, maar minder relevante geluiden", zegt onderzoeker Sid Kouider.

Aanbevolen artikelen