De komende nachten is er een kleine kans dat in Nederland het poollicht of noorderlicht te zien is. 

Dat zegt amateur-sterrenkundige Roy Keeris van de website Poollicht donderdag.

Dat het noorderlicht mogelijk te zien is komt doordat er dinsdag en woensdag uitbarstingen op de zon zijn geweest, zogeheten zonnevlammen. Daardoor komt een wolk van elektromagnetisch gelanden deeltjes richting de aarde.

Wanneer deze deeltjes de dampkring binnendringen, ontstaat er poollicht.

Donkere plek

Keeris adviseert mensen die het natuurverschijnsel willen zien een donkere plek te zoeken, ver weg van het kunstlicht van steden, want hoe meer licht, hoe kleiner de kans om het poollicht te zien.

Wat dat aangaat kan de maan nog roet in het eten gooien. ''De maan is net vol geweest en geeft dus behoorlijk wat licht", aldus Keeris.

Bewolking zal waarschijnlijk geen spelbreker zijn. Volgens Weeronline zal het de komende nachten helder zijn, vooral aan het begin van de nacht. Later zou wat mist kunnen ontstaan.

Zeldzaam

Het poollicht is vrij zeldzaam in Nederland. Het is enkele keren per jaar te zien, maar dan heel laag boven de noordelijke horizon en dan vooral door gevoelige camera's.

De laatste keer dat het spectaculair te noemen was, was op 30 oktober 2003, zegt Roy Keeris. Toen verscheen het poollicht urenlang in allerlei kleuren aan de hemel.

Waddeneilanden

Hevige zonnevlammen zoals die van de afgelopen dagen kunnen leiden tot storingen in satelliet- en radioverkeer. Dat zal nu nauwelijks het geval zijn, zegt Jaap Vreeling van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova). De zonnestorm komt namelijk niet recht op de aarde af, maar schampt er vrijdagochtend aan de noordkant langs.

''We hebben geluk, het zal meevallen." Ook Vreeling wijst op de kans op noorderlicht en raadt mensen vooral aan zo noordelijk mogelijk te gaan kijken, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden.