Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stonehenge

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge

Het beroemde Stonehenge in Engeland blijkt onderdeel te zijn geweest van een veel groter geheel. 
Door ANP

Tot die opzienbarende conclusie komen archeologen na onderzoek van de bodem rond het monument uit de steentijd bij Amesbury.

De onderzoekers stuitten op zeventien onbekende kapellen en honderden andere archeologische zaken zoals kleinere monumenten. Volgens de wetenschappers veranderen de vondsten de kijk op Stonehenge volledig, aldus The Guardian woensdag.

Eerder deze maand werd ook al ontdekt dat de grote stenen van Stonehenge daterend van rond 3100 voor Christus oorspronkelijk een cirkel of een 'C' vormden.

Het onderzoek van de bodem begon vier jaar geleden. Zo werd een terrein van twaalf vierkante kilometer rond Stonehenge met radarapparatuur in kaart gebracht.

Eerder werd al bekend dat door het bodemonderzoek twee lange sleuven waren gelokaliseerd die met de stand van de zon te maken hebben. De ene sleuf ligt op 21 juni in de lijn van zonsopgang en de andere op dezelfde dag in lijn met de zonsondergang.

De sleuven kruisen elkaar op de plek waar later Stonehenge werd gebouwd. De sleuven werden vierhonderd jaar voor Stonehenge gegraven.

Bekijk beelden:

Aanbevolen artikelen