Adelaarsrog zonder vader geboren in Burgers' Zoo

Een vrouwelijke adelaarsrog heeft in haar eentje een jong verwekt in dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem. De kort na geboorte gestorven rog is geboren door maagdelijke voortplanting, waarbij het vrouwtje zwanger raakt zonder tussenkomst van een mannetje.

Het verschijnsel, dat ook wel parthenogenese wordt genoemd, komt regelmatig voor bij reptielen, zoals slangen en hagedissen.

De gebeurtenis is een wereldprimeur: bij roggen is nooit eerder aangetoond dat er jongen kunnen worden geboren zonder dat er een vader in het spel is.

De rog is drie dagen na de geboorte overleden, zo liet de dierentuin woensdag weten. De pasgeboren adelaarsrog had een spanwijdte van 50 centimeter en weegt tussen de 1 en de 3 kilo, zo meldt Burgers' Zoo.

Het dier is overleden aan een bacteriële infectie. De rog was volkomen normaal en verder gezond, zo bleek uit sectie op de dode vis. 

DNA-onderzoek

Het Arnhemse dierenpark is de grootste kweker van witgevlekte adelaarsroggen ter wereld en heeft sinds 2009 in totaal 37 jongen gekweekt. Bij alle pasgeboren adelaarsroggen in Burgers' Zoo wordt DNA-onderzoek verricht, zodat zeker is wie van de twee aanwezige mannen de vader is.

Onderzoekers van Burgers' Zoo knippen na elke geboorte van een jong een klein stuk van de stekel die zich aan de staartbasis bevindt.

Deze ingreep is vergelijkbaar met het knippen van een vingernagel bij mensen: de dieren voelen hier niets van en de stekel groeit later weer aan. Om het stukje stekel bevindt zich een heel dun huidlaagje waaruit DNA gehaald kan worden voor vaderschapsbepaling.

Het pasgeboren jong bleek op basis van het genetisch onderzoek geen vader te hebben. 

Slangen

Adelaarsroggen zijn relatief grote roggen die niet op de zeebodem leven, maar vooral voorkomen in het open water van tropische oceanen. 

In Burgers' Ocean, het tropisch koraalrifaquarium in de dierentuin, leven twee volwassen mannelijke adelaarsroggen samen met vier volwassen vrouwen. In totaal heeft deze groep al 37 jongen gekregen, maar nooit eerder door maagdelijke voortplanting.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie