Archeologen in Denemarken hebben de resten van een oud fort ontdekt, dat is gebouwd door Vikingen. 

De fundamenten van het cirkelvormige fort zijn opgegraven nabij de stad Køge, ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen.

De ruïne heeft een diameter van 145 meter en lijkt veel op de beroemde ringwalburg in Trelleborg, een rond fort werd rond het jaar 980 aangelegd door de Vikingkoning Harald Blauwtand.

Dat meldt nieuwssite Eurekalert.

Laser

In het gebied nabij Køge zijn al vaker archeologische schatten aangetroffen uit de Vikingtijd. De onderzoekers van de Universiteit van Aarhus spoorden de nieuw ontdekte ruïne op met behulp van een laser die kleine verschillen in het magnetisch veld van de ondergrond in kaart bracht.

De metingen wezen uit dat zich onder het oppervlak van het veld een cirkelvormige verhoging bevond. De wetenschappers herkenden er onmiddellijk een ringwalburg in.  

"De techniek gaf ons binnen een paar dagen een verrassend duidelijk beeld van het bouwwerk". verklaart hoofdonderzoeker Sören Sindbaek. "We wisten precies waar we geulen moesten graven om een zo goed mogelijk zich op het fort te krijgen."

Vesting

De ringwalburg maakte waarschijnlijk ooit deel uit van een militaire vesting. Het ronde fort bestond uit vier hoge muren van aarde waarachter de Vikingen zich terugtrokken als ze werden aangevallen. Mogelijk stonden er ook gebouwen binnen de vier muren. In de ruïne zijn namelijk houtresten gevonden.  

Het fort moet nog worden gedateerd met behulp van koolstofdatering. Maar onderzoekster Nanna Holm twijfelt niet over de tijd waarin de ringwalburg werd aangelegd. "Dit soort forten werden alleen in de Vikingtijd gebouwd", stelt ze.

"Als we eenmaal hebben vastgesteld wanneer het precies werd gebouwd, kunnen we het fort koppelen aan specifieke historische gebeurtenissen."