Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Slapen op dierenhuid vermindert kans op astma bij baby

Baby's die slapen op dierenhuid hebben minder kans om op latere leeftijd astma te ontwikkelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als kinderen in de eerste drie maanden van hun leven slapen op dierenhuid, zoals een schapenvacht of dekens van paardenhaar, hebben ze op 6-jarige leeftijd 79 procent minder kans op astma.

Waarschijnlijk bieden microben in dierenvachten kinderen bescherming tegen de longziekte.

Dat hebben Duitse onderzoekers bekendgemaakt op een congres van de European Respiratory Society.

Baby's

De wetenschappers verzamelden vanaf 1998 informatie over de gezondheid van 2.441 baby's. Iets meer dan de helft van de kinderen sliep destijds op verzoek van de wetenschappers enkele maanden op een dierenvacht. 

Deze kinderen bleken op latere leeftijd gemiddeld genomen minder vaak astma en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen.

Zelfs op 10-jarige leeftijd was het effect nog meetbaar. De kinderen die als baby op dierenhuiden hadden geslapen, hadden in deze fase van hun leven nog steeds 41 procent minder kans op astma dan leeftijdsgenoten die nooit op een vacht hadden geslapen. 

Reservoir

Volgens hoofdonderzoekster Christina Tischer zijn de uitkomsten van het onderzoek goed verklaarbaar. "Eerdere studies hebben al aangetoond dat microben in agrarische omgevingen opgroeiende kinderen kunnen beschermen tegen astma", verklaart ze. 

Blootstelling aan specifieke bacteriën zou ervoor zorgen dat de luchtwegen van kinderen minder gevoelig worden en minder snel allergische reacties vertonen. 

"Een dierenhuid zou wel eens een reservoir kunnen zijn van dit soort microben", aldus Tischer.


Lees meer over:

astmaDieren

Aanbevolen artikelen