Honden halen verrassend veel informatie uit elkaars geblaf, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Honden kunnen onderscheid maken tussen het geblaf van soortgenoten die ze eerder hebben ontmoet en vreemde honden. Ook kunnen ze uit het geluid opmaken of een keffende soortgenoot alleen is, of in de nabijheid van een andere hond.

Dat melden Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behaviour.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door honden in de tuin van hun woonomgeving te confronteren met opnames van verschillende soorten geblaf.

Soms was het gekef afkomstig van soortgenoten uit hun directe omgeving, soms werden ze gemaakt door onbekende honden. Ook de aard van het geblaf verschilde. Er waren opnames bij van honden die in hun eentje blaften en viervoeters die blaften tegen een andere hond.  

Tuinhekje

De geteste honden bleken verschillend te reageren op het gekef van vreemde soortgenoten en de geluiden van hun bekende viervoeters. In het eerste geval blaften ze vaker terug. 

Bij het horen van een opname van vreemde hond die blafte tegen een andere viervoeter, leken de dieren onraad te ruiken. Ze renden dan vaak blaffend naar het tuinhek om daar enige tijd te wachten.

Wanneer ze geblaf kregen te horen van een vreemde viervoeter die alleen was, leken de honden minder onder de indruk. Ze wachtten dan vaak bij hun huis in plaats van bij het tuinhekje en begonnen daar terug te blaffen.

Bekende

Als de dieren gekef van een bekende soortgenoot te horen kregen, reageerden ze helemaal onderkoeld. Ze renden dan vaak helemaal niet naar het tuinhekje. Soms beantwoordden ze het geblaf niet eens. 

Uit eerdere studies is overigens gebleken dat ook mensen veel informatie kunnen halen uit het geblaf van honden, meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Zo kunnen de meeste mensen horen of blaffende honden blij, boos, eenzaam of agressief zijn.