Mensen verspreiden een aura van bacteriën en laten zo een soort vingerafdruk op hun omgeving achter. Verhuizen ze, dan ontstaat in hun nieuwe woning binnen enkele dagen dezelfde vingerafdruk als in het oude huis.

Dat tonen Amerikaanse onderzoekers deze week aan in de nieuwste editie van Science.

Ieder mens verspreidt constant bacteriën, onder meer via ademhaling, direct contact en door loslatende huidschilfers. Deze wolk van bacteriën hangt constant om ons heen en daalt neer op onze omgeving. 

Om het effect van die bacterie-aura's op de woonomgeving te bestuderen, analyseerden de onderzoekers zes weken lang de bacteriën op de huid en in de woningen van zeven gezinnen, waarvan er drie verhuisden. Ze namen onder meer monsters van huisdieren, deurknoppen en aanrechten.

De bacteriepopulaties die de Amerikanen aantroffen in de woningen bleken sterk te verschillen, en elk afkomstig te zijn van de bewoners. Ook bleek dat potentiële ziekteverwekkers in de bestudeerde keukens afkomstig waren van de handen van de bewoners.

Dynamisch

De invloed van bewoners op hun woning is kortdurend en dynamisch van aard, tonen de onderzoekers aan: wanneer een bewoner een paar dagen niet thuis was, nam zijn of haar invloed sterk af. 

Verhuisde een gezin, dan namen de gezinsleden hun ‘bacterievingerafdruk’ mee naar hun nieuwe stek. Binnen enkele dagen hadden ze zoveel bacteriën verspreid dat de onderzoekers dezelfde vingerafdruk aantroffen als in het oude huis.