De taalontwikkeling van baby's gaat sneller als ouders positief reageren op hun gebrabbel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Baby's die vaak een positieve reactie krijgen op hun gebrabbel leren sneller om klinkers uit te spreken en lijken hun gebabbel ook eerder tot specifieke personen te richten.

Dat suggereert dat het taalvermogen van kinderen sterk wordt beïnvloed door de omgeving.

Onderzoekers van de Universiteit van Iowa komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Infancy.

Betekenis

De wetenschappers observeerden de interacties tussen 12 moeders en hun acht maanden oude baby's twee keer per maand gedurende 30 minuten.

Ze letten vooral op de wijze waarop de moeders reageerden op gebrabbel van hun kinderen.

Als de vrouwen op het babytaaltje reageerden alsof het betekenis bevatte, bleek de taalontwikkeling van de kinderen relatief snel te verlopen.

Deze baby's begonnen eerder met het vormen van woorden. Ook hadden ze een betere uitspraak dan leeftijdsgenoten op wiens gebrabbel minder positief werd gereageerd.

Proefpersonen

Gezien het kleine aantal proefpersonen dat meewerkte aan de studie, moeten de resultaten eerst worden gereproduceerd bij grotere onderzoeken.

De resultaten suggereren volgens hoofdonderzoeker Julie Gros-Louis wel dat de taalontwikkeling van baby's eenvoudig te stimuleren is met een positieve reactie op gebrabbel.

"Het is niet zo dat je heel alert hoeft te zijn, vooral de manier waaróp een moeder reageert is belangrijk", verklaart ze op de nieuwssite van de Universiteit van Iowa.