Wetenschappers zijn erin geslaagd kleine nanorobots te bouwen die in het menselijke lichaam kanker kunnen opsporen en heel gericht kwaadaardige cellen kunnen bestrijden.

Dat blijkt uit een publicatie van de University of California Davis Cancer Center in Nature.

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar het inzetten van nanodeeltjes en nanorobots om het opsporen en bestrijden van ziektes in het lichaam te vereenvoudigen. Voorheen was het echter zo dat zo'n nanorobot alleen bijvoorbeeld kanker kon herkennen óf kon genezen.

Die twee taken zijn nu door de wetenschappers samengevoegd. De nieuwe deeltjes worden nanoporphyrin genoemd en zijn 0,000002 tot 0,00003 millimeter groot en kunnen met behulp van nanorobots in het lichaam worden gebracht. De combinatie van moleculen kan daar dan vervolgens zijn werk doen.

Werking

Eerst worden de kankercellen opgezocht en vervolgens zorgen de nanodeeltjes dat het contrast op een mri-scan wordt verhoogd zodat artsen het gezwel beter kunnen zien. Vervolgens kunnen de deeltjes een middel loslaten op alleen specifieke cellen.

Op die manier wordt er een soort zeer nauwkeurig gerichte chemokuur gestart waarbij de rest van het lichaam en zelfs goedaardige cellen kunnen worden gespaard.

Het onderzoeken en ontwikkelen van nanorobots is erg duur, maar de onderzoekers hopen met hun nieuwe ontdekking vervolgonderzoek te stimuleren. Hoe lang het nog duurt voor nanoporphyrin in de praktijk kan worden gebruikt, is onduidelijk.