Mannelijke snuitkevers met een relatief korte snuit verstoppen zich tijdens de seks voor concurrenten, zo blijkt uit nieuw onderzoek in Nieuw-Zeeland. 

De kleinere kevers onttrekken zich aan het zicht van hun rivalen door zich onder het lichaam van een vrouwtje te verbergen, vlak voordat ze haar bevruchten.

Ook besluipen de mannelijke onderdeurtjes copulerende paartjes soms stiekem van de achterzijde, om vervolgens zich snel tussen hen in te wurmen en de daad te verrichten.

Dat melden onderzoekers uit Nieuw-Zeeland in het wetenschappelijk tijdschrift  Behavioral Ecology.

Snuit

Bij de mannelijke snuitkevers van de soort Lasiorhynchus barbicornis vormt de snuit het grootste deel van hun lichaamslengte. Mannetjes gebruiken het lichaamsdeel bij onderlinge gevechten om vrouwtjes. De exemplaren met de grootste snuit winnen bijna altijd.  

De wetenschappers onderzochten of mannetjes met grotere snuiten daardoor ook meer seks hadden en zich vaker voortplantten. Dat zou namelijk kunnen verklaren hoe de lange uitsteeksels in de loop van de evolutie zijn ontstaan.

De onderzoekers observeerden en registreerden het seksleven van 79 grote en kleine snuitkevers zo nauwkeurig mogelijk.

Verbazing

Tot hun verbazing bleken kleinere mannetjes gemiddeld echter net zo vaak te paren als hun grotere soortgenoten door slim gebruik te maken van hun formaat.

De tactieken van de 'kleintjes' waren erg gevarieerd. Vaak ging een kleine mannetjeskever stiekem onder het lichaam van een vrouwtje liggen, terwijl ze aan het paren was met een groot mannetje. Als deze concurrent even was afgeleid, pakte de kleine snuitkever zijn kans en bevruchtte hij het vrouwtje snel.

Andere kleine mannetjes benaderden copulerende paartjes van de achterzijde en wurmden zich tussen het vrouwtje en de grotere concurrent in. 

"Als het grote mannetje dan probeerde om verder te paren en merkte dat er iemand in de weg zat, raakt hij behoorlijk in de war", verklaart onderzoekster Christina Painting op nieuwssite New Scientist

Evolutie

Maar hoe intrigerend de onderzoeksresultaten ook zijn, de bevindingen verklaren niet hoe de lange snuit van de snuitkevers is ontstaan in de loop van de evolutie.

Painting wil dan ook vervolgonderzoek verrichten naar het seksleven van de dieren.  

"Het lijkt voor de hand liggend dat dit lichaamsdeel is geëvolueerd door seksuele selectie", aldus Painting. "Maar het verhaal is waarschijnlijk een stuk gecompliceerder dan we dachten."