Eén op de zeven mensen heeft last van het slaapprobleem genaamd 'slaapdronkenheid'. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Stanford University School of Medicine, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

'Slaapdronkenheid' is een slaapprobleem waarbij mensen verward zijn of vreemde dingen doen aan het begin van de nacht of in de ochtend.

Ze worden wakker en weten niet wat ze aan het doen zijn. Zo schrik je bijvoorbeeld wakker van de wekker en grijp je naar de telefoon, in plaats van de wekker uit te zetten. Sommige mensen worden zelfs gewelddadig of kunnen zich later niet meer herinneren wat ze gedaan hebben.

Voor het onderzoek werden 19.136 volwassenen geïnterviewd over hun slaapgewoonten en of ze wel eens symptomen van de stoornis hadden ervaren. Daarnaast werd er gevraagd naar hun medicijngebruik en eventuele vastgestelde psychische ziekten.

Hieruit bleek dat 15 procent het afgelopen jaar wel eens slaapdronken was geweest. Meer dan de helft daarvan had er minstens elke week last van.

Slaapproblemen

In de meeste gevallen (84 procent) hadden mensen die wel eens slaapdronken waren ook last van slaapproblemen, psychische problemen of gebruikten ze medicatie daartegen. Bij maar 1 procent was er geen bekende oorzaak of aandoening aanwezig die ermee te maken zou kunnen hebben.

Deelnemers die kort of juist heel lang sliepen, bleken vaker slaapdronken te zijn. Ook bij mensen met slaapapneu kwam het meer voor.

"Dit verwarde wakker worden krijgt weinig aandacht, maar aangezien het vaak voorkomt, zou er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaken en hoe het behandeld kan worden", zegt Maurice M. Ohayon, auteur van het onderzoek.