Verkenner kan op vijf plekken op komeet landen

Vijf plekken op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko zijn geschikt voor de onbemande verkenner die Europa op het oppervlak wil laten landen. 

Half oktober wordt de knoop doorgehakt, half november moet het gebeuren. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag laten weten.

De sonde Rosetta kwam drie weken geleden aan bij de komeet 67P. Zij aan zij vliegen ze richting de zon. Dat is nooit eerder gedaan. Vanuit alle hoeken meet de sonde de komeet. Daaruit is gebleken dat vijf plekken geschikt zijn voor de lander, die Philae heet.

Het terrein moet er bijvoorbeeld niet te onherbergzaam zijn. Ook moet de lander genoeg zonlicht krijgen om zijn batterijen op te laden, maar niet zo veel dat hij oververhit raakt.

Boren

De verkenner Philae moet het komende jaar onder meer gaan boren in het oppervlak, om vast te stellen waaruit de komeet bestaat. Dat kan wetenschappers een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel, en daarmee van de aarde.

De komeet 67P is namelijk ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof waaruit ook de aarde en de andere planeten zijn samengeklonterd. De aarde is in de miljarden jaren erna flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks.

Gelanceerd

De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan zes miljard kilometer op de teller staan. Om bij 67P te komen moest de sonde via een enorme omweg vliegen. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars.

De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet. Van juni 2011 tot januari 2014 was de sonde zo ver weg van de zon, dat ze in een soort winterslaap moest gaan om brandstof te besparen.

De Rosetta is een prestigeproject van Europa. De missie kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt de missie. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie