Wetenschappers hebben bij een grootschalige analyse van alle vogelsoorten op aarde honderden nieuwe soorten in kaart gebracht. 

Het gaat in totaal om 462 nieuwe vogelsoorten, waaronder 45 papegaaien, 26 uillen en 36 kolibries.

De dieren werden voorheen beschouwd als ondersoorten, maar gaan nu op basis van gedrag, uiterlijk en gezang toch als aparte soort de boeken in.   

Dat meldt natuurorganisatie Birdlife International naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe geïllustreerde checklist van vogelsoorten.

Museums

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie op basis van een vier jaar durend onderzoek, waarbij videobeelden werden gemaakt van vogels op alle continenten. Ook bezochten onderzoekers museums om exemplaren van opgezette vogels te bestuderen.

De nieuw geïdentificeerde soorten bestaan naast de eerder genoemde papegaaien en uilen uit onder meer duiven, eenden, struisvogels en kwartels.

De identificatie van de nieuwe vogelsoorten leidt gek genoeg tot het onstaan van meer bedreigde soorten, aangezien veel kleine populaties worden opgesplitst in nog kleinere aantallen.

Java

Vooral op het Indonesische eiland Java, de Filippijnen en in de Braziliaanse staat Para dreigen volgens de onderzoekers veel vogelsoorten uit te sterven.

"Het is een spannende gedachte dat er meer vogelsoorten zijn dan we tot nu toe aannamen", verklaart onderzoeker Nigel Collar in de Britse krant The Independent. "Maar de meeste van deze soorten zijn bedreigd."  

Het aantal niet-zangvogels neemt door de nieuwe classificatie van vogelsoorten met tien procent toe.