Mensen voeden zich al veel langer met slakken dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

Britse archeologen hebben de resten van slakkenhuizen aangetroffen in een Spaanse grot in Benidorm, waar ook dertigduizend jaar oude werktuigen en kookresten van mensen zijn gevonden.

De vondst suggereert dat primitieve stammen in deze tijd al slakken van de soort Iberus alonensis verzamelden en bereidden.

Dat meldt het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Griekenland  

Tot nu toe werd aangenomen dat primitieve stammen van mensen in Frankrijk, Italië, Griekenland en het Midden-Oosten ongeveer twintigduizend jaar geleden voor het eerst slakken op het menu hadden staan. 

Spaanse oermensen kwamen waarschijnlijk al eerder op het idee. "Dit zijn duidelijk de oudste bewijzen voor slakkenconsumptie die tot nu toe zijn gevonden", zegt hoofdonderzoeker Alex Pryor van de Universiteit van Southampton tegen BBC News.

De wetenschapper vermoedt dat de voormalige bewoners van de grot Cova de la Barriada experimenteerden met voedsel. Hij denkt dat ze dit deden in de hoop meer monden te kunnen voeden.

Dieet

"Mensen evolueerden in Afrika en koloniseerden vervolgens Eurasië. In alle nieuwe omgevingen pasten ze zich aan. Deze groep probeerde waarschijnlijk een nieuw dieet, zodat ze hun populatie konden vergroten", aldus Pryor.

In totaal troffen de wetenschappers de resten van 112 slakkenhuizen aan. De grootte van de dieren kwam zo sterk overeen, dat ze waarschijnlijk door mensen zijn geselecteerd.

"We hebben het over een grote hoeveelheid slakken, heel geconcentreerd en goed geselecteerd, die zijn gevonden in de buurt van bewijzen die menselijke activiteit suggereren", verklaart Pryor.

"De volgende keer dat je in Spanje slakken eet, heb je dus een leuk verhaal te vertellen", aldus de wetenschapper.