
'Spinnen worden groter in steden'
Wielwebspinnen ontwikkelen gemiddeld genomen een groter lichaam met meer vet als ze hun web spinnen in een stedelijke omgeving.
De spinnen profiteren waarschijnlijk van de de relatief hoge temperatuur in steden en kunnen ook gemakkelijker jagen door kunstlicht.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
De wetenschappers vergeleken het lichaamsformaat van 222 spinnen die werden verzameld in Sydney en omliggende natuurgebieden. De leefomgeving van alle dieren werd nauwkeurig omschreven. Uit het onderzoek blijkt dat spinnen die in een meer stedelijke omgeving hun web spinnen significant groter zijn dan hun soortgenoten in natuurgebieden.
De gemiddelde lengte van de tibia - een bepaald deel van de poot van een spin - was bij stadsspinnen 14,3 millimeter. Hun soortgenoten in natuurgebieden hadden een tibia van gemiddeld 10,7 millimieter.
Lantaarnpalen
De grote stadsspinnen werden volgens hoofdonderzoekster Elizabeth Lowe opvallend vaak aangetroffen in de buurt van lantaarnpalen, waar in de zomer ook veel muggen te vinden zijn.
"Kunstlicht heeft veel implicaties voor de fitheid van spinnen, omdat het leidt tot lokale pieken in de aanwezigheid van insecten. Ook vergemakkelijken de verlichte omgevingen de jacht op prooien", aldus Lowe op Discovery News.
De spinnen profiteren verder vermoedelijk van de relatief hoge temperaturen in steden. Door een warme omgeving groeien de dieren over het algmeen sneller. Ook lijken wielwebspinnen in steden minder last te hebben van parasieten dan in natuurgebieden, zo blijkt uit de studie.
Grasveld
Grote stadsspinnen houden zich daarnaast vaak op in de buurt van grasvelden, waar veel prooidieren voorkomen, zoals vliegjes, mieren en muggen.
Volgens de wetenschappers bieden hun onderzoeksresultaten nieuwe inzichten in de manier waarop stedelijke omgevingen de populatie van diersoorten zoals spinnen beïnvloeden.
"Door de identificatie van dit soort stedelijke elementen die van invloed zijn op het succes van dieren kunnen we veranderingen in biodiversiteit als gevolg van urbanisatie beter leren begrijpen", aldus Lowe.