Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen de tekeningen die kinderen maken en hun intelligentie op latere leeftijd.

Als kinderen op jonge leeftijd al poppetjes tekenen met relatief veel correcte lichaamsdelen en details, scoren ze op 14-jarige leeftijd gemiddeld hoger bij intelligentiestesten.

Dit verband wordt mogelijk veroorzaakt door bepaalde genen die zowel zijn betrokken bij het tekenvermogen als intelligentie.

Dat beweren onderzoekers van het King's College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Tweelingen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bijna 15.000 tekeningen te bestuderen van 4-jarige tweelingen (zowel eeneiig als twee-eiig).

De kinderen waren door hun ouders gevraagd om een kind te tekenen. Hun prestaties werden beoordeeld met een cijfer, gebaseerd op de aanwezigheid van lichaamsdelen en andere details, zoals armen, benen, haar, een neus en een mond.

Bij de kinderen werd verder een intelligentietest afgenomen. Tien jaar later gebeurde dat opnieuw. 

Kinderen die de hoogste beoordeelde tekeningen maakten, scoorden op zowel op 4-jarige als op 14-jarige leeftijd ook hoger bij de intelligentietesten.

Zorgen

Het verband is echter alleen in grote groepen te meten. De correlatie is niet zo sterk dat op individueel niveau voorspellingen zijn te doen over intelligentie aan de hand van tekenprestaties. 

"De correlatie was matig, onze bevindingen zijn dus interessant, maar het is niet zo dat ouders zich zorgen moeten maken als hun kinderen slecht kunnen tekenen", verklaart hoofdonderzoeker Rosalind Arden op BBC News.

De wetenschappers vermoeden dat het verband tussen de tekenkunst op jonge leeftijd en intelligentie wordt veroorzaakt door bepaalde genen.

De tekeningen van eeneiige tweelingen leken meer op elkaar dan de getekende poppetjes van twee-eiige tweelingen. Ook bij de intelligentietesten waren er opvallend veel overeenkomsten in de resultaten van genetisch identieke tweelingen. 

Verklaring

Volgens Arden is de link tussen tekenen en intelligentie ook goed verklaarbaar vanuit de psychologie. "Tekenen is zeer oud menselijk gedrag dat zeker 15.000 jaar teruggaat", aldus de onderzoekster.

"Door te tekenen bieden we anderen een inkijkje in onze gedachten. Het vermogen om figuren te reproduceren is een unieke menselijke eigenschap en een teken van cognitieve vaardigheid, net als schrijven."