Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Cito-toets groep 8-leerlingen

'Tellen op handen bij kinderen stopt door hersenverandering'

Kinderen stoppen met tellen op hun handen door specifieke veranderingen in de hersenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Veranderingen in de hippocampus - een hersendeel dat het geheugen aanstuurt - zorgen ervoor dat kinderen sommen steeds makkelijker uit het hoofd kunnen berekenen, in plaats van door op hun handen te tellen.

De ontwikkeling van het menselijke rekenvermogen op jonge leeftijd kan daarmee voor het eerst worden onderbouwd aan de hand van veranderingen in het brein.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Hersenscans

De onderzoekers maakten hersenscans van kinderen (7-9 jaar), adolescenten (14-17 jaar) en volwassenen terwijl ze simpele rekensommen oplosten. Alle proefpersonen werden twee keer getest met een tussenpoos van een jaar.

De kinderen gebruikten naarmate ze ouder werden steeds minder hun handen bij de berekeningen. Deze ontwikkeling verliep gelijktijdig met veranderingen in de hippocampus. Bepaalde delen van dit hersengebied die in actie komen bij tellen, werden minder sterk geactiveerd op latere leeftijd.

Verder bleken er bij de kinderen steeds meer hersenverbindingen te ontstaan tussen de hippocampus en de neocortex, een hersendeel dat een belangrijke rol speelt bij het wegschrijven van informatie naar het langetermijngeheugen. 

De veranderingen kunnen mogelijk verklaren waarom kinderen naarmate ze ouder worden sommen steeds vaker uit hun hoofd berekenen en niet hardop hoeven te tellen.

Moeite

"Bij kinderen dient de hippocampus nog als het belangrijkste platform voor het opslaan van feitjes in het geheugen", verklaart hoofdonderzoeker Vinod Menon op nieuwssite EurekAlert.

"Bij volwassenen is dat niet meer nodig, omdat het geheugen voor wiskundige feitjes al is geconsolideerd in de neocortex."

De bevindingen kunnen mogelijk verklaren waarom sommige kinderen veel meer moeite hebben met rekentakendan hun leeftijdsgenoten. Mogelijk komen bepaalde ontwikkelingen in hun brein later op gang.


Lees meer over:

wiskunde

Aanbevolen artikelen