Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arapaima

Reusachtige Amazonevis dreigt uit te sterven

Eén van de grootste zoetwatervissen ter wereld dreigt uit te sterven door overbevissing van de Amazone.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De Arapaima gigas - een vis die een lengte kan bereiken van drie meter - komt in veel delen van de Amazone al niet meer voor, zo blijkt uit een telling van lokale vissers.

In 8 van de 41 vissersgemeenschappen die meewerkten aan het onderzoek, lijkt het dier uitgestorven te zijn.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Conservation.

De Arapaima gigas behoort tot de grootste zoetwatervissen ter wereld. Het dier kan een gewicht bereiken van bijna 200 kilo.

De reusachtige vis heeft aan zijn kieuwen niet genoeg om zijn lichaam van zuurstof te voorzien. Het dier komt daarom ongeveer om de tien minuten boven water om naar lucht te happen.

Dat maakt de Arapaima gigas een makkelijk doelwit voor harpoenjagers. Veel vissers jagen op de vissen vanwege de grote hoeveelheid vlees die ze opleveren.

Jeugdig

Aan het onderzoek naar de status van de zoetwatervis werkten 182 vissers mee. Ze verrichtten tellingen in een gebied van 1040 vierkante kilometer.

De resultaten suggereren dat de Arapaima gigas in 19 procent van de onderzochte gebieden is uitgestorven. In 74 procent van de gemeenschappen die meewerkten aan het onderzoek, zou de soort sterk in aantal afnemen. Toch blijven de lokale vissers de dieren vangen. 

"Als de grote, volwassen vissen zijn uitgestorven, schakelen de vissers over op jeugdige exemplaren", verklaart hoofdonderzoeker Leandro Castello op BBC News. "De meeste stoppen niet."

Aanbevolen artikelen