Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
slapen

'Bewuste dromers hebben meer logisch inzicht'

Mensen die zich tijdens hun slaap vaak bewust zijn van hun dromen, hebben een relatief goed logisch inzicht, zo ontdekten Britse wetenschappers.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Sommige mensen ontdekken vaak in hun slaap dat ze dromen, omdat hun hersenen het signaal geven dat er iets niet klopt aan gebeurtenissen in de droom.

Deze zogenoemde lucide dromers blijken in het dagelijks leven ook beter logische verbanden te kunnen leggen bij testjes.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Dreaming.

Woorden

De wetenschappers recruteerden 68 proefpersonen. Sommige deelnemers beleefden zeer regelmatig lucide dromen, anderen waren zich minder vaak of bijna nooit bewust van hun dromen.

Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers problemen oplossen, waarvoor logisch inzicht nodig is. Zo kregen ze drie woorden te zien, bijvoorbeeld 'zand', 'goed' en en 'tijd'.

Vervolgens moesten ze bedenken welk woord met al deze begrippen een bestaande samenstelling kan vormen. In dit geval is de oplossing het woord 'steen', omdat je er de samenstellingen 'zandsteen', 'steengoed' en 'steentijd' mee kunt vormen.

De lucide dromers bleken bij de test gemiddeld 25 procent meer van deze woordraadseltjes te kunnen oplossen dan mensen die zich niet vaak bewust waren van hun dromen.   

Realiteit

Het gaat om een kleine studie, op basis waarvan nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over het denkvermogen van lucide dromers. Maar volgens hoofdonderzoeker Patrick Bourke zijn de uitkomsten goed verklaarbaar.

"Om zich tijdens hun slaap bewust worden van hun droom moeten mensen de overweldigende realiteit van hun dromen kunnen doorzien en beseffen dat ze dromen", aldus Bourke op de nieuwssite van de Britse Universiteit van Lincoln.

"Dat cognitieve vermogen wordt ook gebruikt door mensen die overdag logisch inzicht gebruiken om een probleem op te lossen."

Aanbevolen artikelen