Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Plastic

'Levend' apparaatje kan watervervuiling meten

Wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld waarin kleine bacterieën zitten, die watervervuiling kunnen meten. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een met een 3D-pinter vervaardigd apparaatje waarin bacteriën leven die elektrische stroompjes uitzenden als ze zich voeden.

Wanneer de diertjes in contact komen met giftige stoffen, wordt het elektrische signaal verstoord en geeft het meetinstrument aan in welke mate het water is vervuild.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biosensors and Bioelectronics.

Makkelijker

De nieuwe techniek maakt het veel gemakkelijker om watervervuiling te meten. 

"We kunnen het niveau van vervuiling in het water nu rechtstreeks meten, zonder dat we meerdere monsters hoeven te nemen die we in het laboratorium moeten onderzoeken", verklaart hoofdonderzoekster Mirella di Lorenzo op de nieuwssite van de Universiteit van Bath.  

De onderzoekers waren met het 'levende' meetinstrument bijvoorbeeld in staat om de aanwezigheid van kleine concentraties cadmium aan te tonen. Cadmium is een schadelijk metaal dat vaak wordt gebruikt in de elektronica-industrie.

Kanaries

Di Lorenzo vergelijkt het nieuwe apparaatje met de kanaries die mijnwerkers vroeger met zich mee droegen. De vogels dienden als waarschuwingssysteem voor gevaarlijke gassen; wanneer de kanaries dood gingen, vluchtten de mijnwerkers de mijn uit.

"Omdat dit systeem levende bacteriën gebruikt, werkt het ongeveer zoals de kanarie in de mijn. Het laat zien hoe de stoffen in het water levende organismen beïnvloeden", aldus de onderzoekster. 

De productiekosten van het apparaat zijn relatief laag. De wetenschappers hopen dat de 'levende' gifmeter op grote schaal kan worden geproduceerd voor gebruik in de derde wereld.

Aanbevolen artikelen