Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ebola

Computerprogramma zag ebola-epidemie aankomen

Het computerprogramma Healthmap zag de ebola-uitbraak negen dagen voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er melding van maakte, al aankomen.
Door: NU.nl/Hidde Boersma

Dat meldt een groep Amerikaanse onderzoekers van het Boston Children's ziekenhuis, die betrokken is bij de ontwikkeling van het programma. 

Healthmap is een computerprogramma ontworpen door epidemiologen en software-ontwikkelaars, dat duizenden websites scant op medisch nieuws. Het volgt onder andere sociale mediaprofielen van dokters, lokale nieuwssites en websites van lokale overheden.

Het computerprogramma maakte in maart, negen dagen voordat de wereld op de hoogte was van de uitbraak van ebola, melding van een mysterieuze virale ziekte in de bossen van zuidoost Guinee. Het bleek de opmaat naar een ebola-epidemie, die nu bijna duizend mensen het leven heeft gekost in West-Afrika.

Healthmap is opgericht in 2006 om artsen en onderzoekers op de hoogte te houden van ziekte-uitbraken over de hele wereld. Volgens de onderzoekers kan het programma helpen om epidemieën zoals deze sneller te detecteren. Ook kan de eventuele bron van een uitbraak sneller worden gevonden.

Aanbevolen artikelen