Antibacteriële middelen, zoals triclosan, blijken doorgegeven te worden via de navelstreng aan de ongeboren vrucht.

Dat vertellen verschillende wetenschappers van onder andere het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences op het jaarlijkse congres van de American Chemical Society.

De wetenschappers keken naar de blootstelling van zwangere vrouwen en hun foetussen aan triclosan en triclocarban, twee van de bekendste en meest gebruikte antibacteriële middelen in reinigingsmiddelen en andere dagelijkse producten.

Triclosan werd in de urine van alle zwangere vrouwen aangetroffen. Ook werd het middel aangetroffen in ongeveer de helft van de navelstrengbloedmonster, wat betekent dat het ook doorgegeven wordt aan de foetus.

Voortplantingsstoornissen

Het grote probleem met deze stoffen is dat er steeds meer bewijs komt dat ze kunnen leiden tot ontwikkelings- en voortplantingsstoornissen bij dieren en mogelijk ook mensen, aldus de onderzoekers. 

Ondanks dat het menselijk lichaam de stoffen zelf goed kan verwijderen, zorgt de voortdurende blootstelling aan deze stoffen toch voor een constante aanwezigheid van de stoffen in het lichaam.

De chemicaliën zitten in meer dan tweeduizend dagelijkse producten, van tandpastas, zeepsoorten en wasmiddelen tot tapijten, verfsoorten en speelgoed.

Geboortelengte

Het aantonen van effecten bij mensen is een uitdaging, aldus de onderzoekers. Andere onderzoeken laten bijvoorbeeld een link zien tussen vrouwen waarin hogere concentraties van op parabenen gebaseerde conserveringsmiddelen aangetroffen werden en kleinere lichaamslengte van de pasgeborene.

De langetermijneffecten hiervan zijn nog niet duidelijk, maar als deze effecten ook in grotere studies gevonden worden, dan zou het kunnen zijn dat de wijdverspreide blootstelling aan deze stoffen een kleine, maar duidelijke verandering in geboortelengte zouden kunnen geven.

De Amerikaanse staat Minnesota kondigde afgelopen jaar al een verbod af op bepaalde antibacteriële stoffen in verschillende producten. Het verbod gaat in per januari 2017.

Verschillende grote producenten van huishoudproducten hebben al aangekondigd dat ze triclosan gaan uitfaseren.