Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
astronaut

Ruimtereizigers hebben chronisch slaaptekort

Astronauten slapen gemiddeld minder dan zes uur per nacht, terwijl hen wordt aangeraden zeker 8,5 uur door te brengen in hun ingesnoerde slaapzak.
Door: NU.nl/Jop de Vrieze

Dat melden onderzoekers deze week in The Lancet Neurology.

Ze bestudeerden de slaappatronen van 64 astronauten aan boord van in totaal tachtig space shuttle missies en 21 astronauten die in het internationale ruimtestation ISS verbleven.

In de spaceshuttle sliepen de astronauten gemiddeld iets minder dan zes uur en lagen bijna anderhalf uur wakker. Ook in de periode voor vertrek sliepen ze krap zes uur per nacht.

Driekwart van de astronauten nam slaapmedicatie om hun nachten wat langer te maken, maar dit had dus onvoldoende effect.

Oorzaak

Wat de oorzaak van het collectieve slaaptekort is, weten de onderzoekers niet. Gewichtloosheid lijkt een grote rol te spelen. Waarschijnlijk heeft daarnaast het drukke schema voor en tijdens het verblijf invloed op het gestel van de mannen en vrouwen.

De astronauten slapen in donkere, rustige kamers, waardoor ze niet iedere negentig minuten de zon zien opkomen, maar tegen de gewichtloosheid valt niets te doen.

Aanbevolen artikelen