Sommige delen van het menselijk brein lijken niet te verouderen, zo melden Australische wetenschappers. 

Enkele gebieden in de rechterhersenhelft die verantwoordelijk zijn voor het ruimtelijk bewustzijn functioneren niet slechter naarmate mensen ouder worden.

Deze hersengebieden spelen een belangrijke rol bij handelingen zoals wandelen, autorijden en gebruik van gereedschap.

Dat meldt de Universiteit van Adelaide.

Midden

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door jonge en oudere proefpersonen te testen op vaardigheden die worden aangestuurd door hersengebieden voor ruimtelijke aandacht.

Zo moesten de deelnemers houten objecten betasten en bepalen waar 'het midden' was.

Proefpersonen met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar en mensen die tussen de 55 en 95 jaar oud waren behaalden hierbij vergelijkbare resultaten.

Reactiesnelheid

Volgens hoofdonderzoeker Joanna Brooks is dat opmerkelijk. "Bij veroudering gaat het niet alleen om fysieke veroudering, maar ook om de cognitieve kant ervan."

"Zeker eigenschappen zoals reactiesnelheid gaan achteruit bij ouderen. Maar ons onderzoek suggereert dat bepaalde cognitieve systemen in de rechterhersenhelft, zoals ruimtelijke aandacht, mogelijk beschermd zijn tegen veroudering", aldus Brooks.

De nieuwe bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk bijdragen aan een beter begrip van ouderdomsziektes zoals Alzheimer.

"We moeten beter uitzoeken waaróm sommige delen van het brein minder vatbaar zijn voor ouderdom dan andere hersendelen", aldus Brooks.