
'Narcist te herkennen aan antwoord op één vraag'
Narcisten zijn geneigd om zelf toe te geven dat ze narcistische trekjes hebben.
Ze kunnen worden herkend aan hun eerlijke antwoord op de vraag in hoeverre ze akkoord gaan met de stelling 'ik ben een narcist'.
Dat melden onderzoekers van Ohio State University in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
Vragen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 2.200 proefpersonen van verschillende leeftijden op een schaal van 1 tot 7 te laten aangeven in hoeverre ze zichzelf als een narcist zagen.
De resultaten van de simpele test bleken in grote mate overeen te komen met de uitkomsten van de Narcissistic Personality Inventory (NPI), een lijst van 40 vragen die in de Verenigde Staten vaak wordt gebruikt om narcisme vast te stellen.
Superieur
Volgens onderzoeker Brad Busman is de zogenoemde Single Item Narcism Scale (SINS), die maar uit één vraag bestaat, ook bruikbaar omdat narcisten zich niet schamen voor het feit dat ze zichzelf beter vinden dan anderen.
"Mensen die narcistisch zijn aangelegd zijn bijna trots op dat feit", verklaart hij op de nieuwssite van Ohio State University.
"Je kunt ze een directe vraag stellen, omdat ze narcisme niet als een negatieve eigenschap zien. Ze geloven dat ze superieur zijn aan andere mensen en hebben er geen moeite mee om daar publiekelijk voor uit te komen."
Vervanging
Bushman benadrukt dat de SINS-test niet bedoeld is als vervanging voor langere vragenlijsten. Die testen kunnen volgens hem meer specifieke informatie geven over het soort narcisme waaraan iemand lijdt.
"Maar onze test met één vraag kan worden gebruikt voor langdurige onderzoeken waarbij de kans bestaat dat mensen moe worden, of afgeleid raken door het beantwoorden van lange vragenlijsten."
Narcisme heeft volgens Bushman overigens niet alleen negatieve gevolgen voor iemands persoonlijkheid. Mensen die hoog scoren bij narcismetesten zijn over het algemeen positiever ingesteld en hebben iets minder kans dan gemiddeld om in een depressie te raken.
Daar tegenover staat dat narcisme vaak leidt tot gevoelens van boosheid, schaamte en angst. Ook zouden narcistische mensen meer moeite hebben met het onderhouden van relaties met anderen.
Social Media
Bushman gelooft dat mensen steeds vaker worden geconfronteerd met narcisme door het toenemende gebruik van social media.
"Social media zijn absoluut gerelateerd aan narcisme", verklaart hij in The Washington Post. "In dit digitale tijdperk kan iedereen zichzelf presenteren aan de wereld, daardoor wordt narcisme een groter probleem."