De Europese ruimtesonde Rosetta is woensdag in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gebracht.

De Rosetta zal de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko gaan onderzoeken. Om er te komen heeft het vaartuig inmiddels 6,4 miljard kilometer afgelegd. De lancering was in 2004. 

Iets na 11.00 uur Nederlandse tijd remde de sonde Rosetta af, waardoor ze in een baan rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko kwam. Zoiets is nooit eerder gedaan.

Bijna een half uur na het remmen kreeg de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt de bevestiging van de aankomst.

De sonde zal ze de komende tijd om de komeet heen blijven draaien, steeds iets dichterbij. Vanuit alle hoeken zal de sonde de komeet gaan meten. In november volgt het hoogtepunt. De Rosetta zet dan een onbemande verkenner op het oppervlak. Die moet in 67P gaan boren, om vast te stellen waar de komeet uit bestaat.

De komeet en de sonde bevinden zich nu op 405 miljoen kilometer van aarde, ongeveer halverwege tussen de baan van de planeten Mars en Jupiter. De komeet is met een snelheid van 55.000 kilometer per uur onderweg naar het centrum van het zonnestelsel. 

Met de missie willen wetenschappers beter begrijpen hoe het zonnestelsel, en daarmee de aarde, miljarden jaren geleden is ontstaan.

Nederlander

De missie van de Rosetta kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

De missie van de Rosetta eindigt eind volgend jaar. Maar ze blijft meevliegen met de komeet, zij aan zij rond de zon.