Op een begraafplaats in Rheden is de "zeer zeldzame" Zwartwordende cantharel gevonden. Het is pas de tweede keer dat deze paddenstoel in Nederland opduikt.

Dat meldt natuurbericht.nl.

Een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging trof het groepje cantharellen aan op een mossige plek op de begraafplaats Heiderust in het Gelderse Rheden. 

Onderzoek wees aan dat het om de Zwartwordende cantharel ging, die op de Europese lijst van bedreigde paddenstoelen staat.

Ook staat de paddenstoel op de Nederlandse Rode Lijst voor bedreigde soorten.

De zeldzame paddenstoel werd in oktober 2012 voor het eerst gevonden in Nederland in de plaats Leuvenheim, een aantal kilometer verderop. Toen ging het om wat oudere exemplaren.

De soort komt voor in verschillende Europese landen en ook in Australië is deze gevonden, maar overal zijn ze zeldzaam.

Ontbossing

Aangenomen wordt dat de Zwartwordende cantharel in zijn bestaan wordt bedreigd door verzuring, vermesting, grondverplaatsing en ontbossing.

Het is overigens niet ongewoon dat de zwammen gevonden zijn op een begraafplaats. Paddenstoelen doen het vaker goed op deze plaatsen door het constante beheer en onderhoud ervan.

Zwartwordende cantharellen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, gelig van kleur. De paddenstoelen worden pas zwart bij het ouder worden of bij beschadiging van de paddenstoel.

De Zwartwordende cantharel is verder te herkennen aan de zwarte randen van de hoedjes, de bleekgele stelen en geel-grijze tot roze adertjes die verbonden zijn met de plooien onder de hoed.

Cantharellen vallen onder de plaatjesloze vlieszwammen en ze groeien altijd in de buurt van bomen.