Voor het eerst is aangetoond dat hartweefsel een verstoring van het hartritme zelf kan beëindigen. 

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruikten hiervoor een opvallende methode: toediening van een lichtgevoelig eiwit uit algen, aangevuld met een lichtflits.

Hartritmestoornissen komen veel voor en kunnen dodelijk zijn. Het tijdig geven van een elektrische schok via een uitwendige of inwendige defibrillator kan een verstoring van het hartritme beëindigen, maar dit is zeer pijnlijk. LUMC-onderzoekers tonen nu aan dat een gen uit algen gebruikt kan worden om hartweefsel zelf de stroom te laten produceren die nodig is om de ritmestoornis te stoppen.

De wetenschappers beschrijven hun onderzoek deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Cardiovascular Research.

"De stap naar patiënten is nog groot, maar dat het principe werkt, hebben we nu laten zien", zegt een van de onderzoekers dr. Daniël Pijnappels. Nog veel stappen zijn nodig voordat patiënten kunnen profiteren van de ontwikkeling, maar deze ontdekking zou volgens Pijnappels aan de basis kunnen staan van nieuwe therapieën waarbij wordt uitgegaan van de kracht van het hart zelf, oftewel biologische defibrillatie.

Gentherapie

De onderzoekers gebruikten gemodificeerde virussen om de algen-genen in te brengen.

"Dit wordt ook wel gentherapie genoemd, een behandelmethode die nu bij verschillende aandoeningen klinische successen begint op te leveren", zegt collega-onderzoeker dr. Twan de Vries.

"Een voordeel van gentherapie is dat die - in tegenstelling tot veel van de huidige behandelmethoden - kan zorgen voor echte genezing."

Volgens de wetenschappers heeft het onderzoek met lichtgevoelige eiwitten, oftewel optogenetica, veel potentie en zal het onder andere bijdragen aan een beter begrip van hartritmestoornissen.