De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst de temperatuur van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gemeten. 

De temperatuur op het oppervlak van de komeet bedraagt -70 graden Celsius.

Dat lijkt koud, maar gezien de afstand van de komeet tot de zon (555 miljoen kilometer) kan de komeet bij die temperatuur niet volledig met ijs bedekt zijn.

Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op het weblog van de kometenjager Rosetta.

Doelkomeet

De schatting van de temperatuur is gebaseerd op infraroodstraling van de komeet. De meting werd verricht tussen 13 en 21 juli toen de ruimtesonde zijn doelkomeet naderde tot op 5.000 kilometer. Pas nu zijn de resultaten bekendgemaakt.

Inmiddels is Rosetta de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko genaderd tot op 500 meter. De ruimtesonde is al vaart aan het minderen.

Woensdag zal Rosetta zich in een baan rond de doelkomeet plaatsen, zodat het hemellichaam van dichtbij kan worden bestudeerd.

Lander

Na meer dan 6 miljard kilometer vliegen, tien jaar na het vertrek vanaf de aarde, komt de ruimtesonde dan aan op de plaats van bestemming.

In november staat het hoogtepunt van de missie gepland. Rosetta zal dan een onbemande verkenner met de naam Philae op het oppervlak van de komeet afzetten.

Met behulp van de lander kan op de komeet onder meer informatie worden verzameld over het ontstaan van het zonnestelsel.