Het Braziliaanse overheidsorgaan voor Indianenzaken heeft een filmpje online gezet waarop te zien is hoe een in het Amazonegebied levend volk kennismaakt met mensen uit de buitenwereld. 

Het filmpje is verschenen op het Youtubekanaal van het ministerie.

Op de acht minuten durende video is te zien dat de Indianen zowel vriendelijk als gespannen reageren. Ze accepteren bananen en gebruiken een woord dat zich laat vertalen als ‘vriend’, maar zwaaien later ook met wapens. 

Uit de video blijkt dat de kennismaking niet de eerste is met niet-leden van hun eigen stam. De Indianen dragen namelijk geweren, die ze waarschijnlijk van een in hetzelfde gebied levende stam hebben gekregen.

Twee weken geleden berichtte de organisatie al over de kennismaking, die in totaal drie weken duurde. De Indianen doken op nadat ze een dorp van een andere, al ontdekte stam hadden overvallen. Waarschijnlijk waren ze op de vlucht voor cocaïnesmokkelaars of illegale houtkappers.

Griep

Tijdens het contact met die vreemdelingen hadden enkele van de Indianen griep opgelopen. Griep is voor deze mensen erg gevaarlijk, omdat ze er nauwelijks afweer tegen hebben. Artsen behandelden de mannen en deelden griepprikken uit. Vlak daarna vluchtten de Indianen het bos weer in.

De onderzoekers vrezen nu dat de griep zich zal verspreiden onder stamgenoten van deze Indianen. Binnen enkele weken zal een medisch team naar het gebied afreizen om de situatie te monitoren en eventueel in actie te komen.